VI. KOMLÓI AMATŐR SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

KOMLÓ, 2020. AUGUSZTUS 20 – 23.

 

A fesztivál megnyitójáig hátralévő idő:


Kedves Komlói Közönség, Fellépők, Zsűritagok!

“A színház szakrális hely, ugyanúgy, mint a templom. Egy színész pontosan ugyanazt a munkát végzi, amit egy pap. Abban az esetben persze, ha hiszünk a színész valódi feladatában” – vallja Pápai Erika művésznő. Napjainkban, amikor pár hét alatt egy világjárvány minden létértelmezésünket viszonylagossá tett, e földi utazásunk hétköznapjaiban mondhatatlanul felértékelődik a megélt pillanatok szentsége. Ezt a szakralitást hozza el Komlóra idén is az immár VI. Komlói Amatőr Színházi Találkozó augusztus 20. és 23. között. Itt és így születhetnek meg újabb katartikus pillanatok Komlón, melyek dacolnak a globális bajokkal, akár egy világjárvánnyal is, pár órára, tucatnyi előadás erejéig elfeledtetik mulandóságunk, kicsinységünk, sérülékenységünk fájdalmas valóságát. Nálunk, a komlói Színház- és Hangversenyteremben a Nemzet születésnapjának ünnepkörében, augusztus 20-a napjaiban, a Nemzeti Összetartozás évében, a gyalázatos trianoni békediktátum 100. évfordulóján hitet teszünk Komlón a magyar kultúra és színházművészet határokon átívelő egysége és oszthatatlansága mellett. Mi Komlón megmutatjuk újra a színházi világnak, hogy a sokszínűségben is megtaláljuk az egységet. Aki lemarad, az ebből az ünnepi hangulatból is kimarad! Legyen Komló idén is a Kárpát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr színházi seregszemléjének méltó házigazdája, a színjátszás fővárosa! Várjuk Önöket a KASZT-on!  

Dr. Hoppál Péter

Komló országgyűlési képviselője,

miniszteri biztos,

a KASZT fővédnöke

 


Kedves Színházbarátok!

 

pol_7777

Önök gondolták volna, hogy idén is sikerül? Bevallom, mi azért titkon reménykedtünk benne: itt az hatodik KASZT. Ezzel már bátran kijelenthetjük, hogy a Komlói Amatőr Színházi Találkozót tartósan felrajzoltuk a magyar kulturális élet térképére. Ebben az évben, jelen körülmények között pedig eredmény ezen rendezvény megtartása. Minek köszönhetjük mindezt? Mindenekelőtt a híresen erős komlói közösség kreativitásának és cselekvőkészségének, hiszen a város amatőr színjátszói a kezdeményezés motorjai voltak annak idején. Természetesen fontos megemlíteni a POSZT-ot, a pécsi nagytestvért, amelynek off-programjaként sikerült elindítani az amatőrök színpadi seregszemléjét. És persze a sikerhez nélkülözhetetlen volt a közönség: az a több ezer helyi és messziről érkező színházbarát, aki kíváncsi volt az előadásokra. Ma a KASZT a magyar nyelvű amatőr színjátszás legszínvonalasabb rendezvénye, jelentős mértékben hozzájárulva a Komló kifejezetten sokszínű kulturális életéhez. Helybéliként büszke vagyok rá, hogy ezt az eseményt nem a komoly kőszínházi tradíciókkal rendelkező nagyvárosok, hanem mi, komlóiak csináltuk és csináljuk ma is. Lelkesedéssel, odaadással, évről évre nagyobb profizmussal és a magyar nyelv, a magyar kultúra iránti szeretettel. A nehéz napok után osztozzanak velünk önök is ezekben az érzésekben az elkövetkező négy napban, érezzék magukat nagyon jól Komlón. Mielőtt hazautaznának, ne felejtsék el feljegyezni a naptárjukba, Önökkel jövőre ugyanitt: KASZT!

A fellépőknek sok sikert, a nézőknek jó szórakozást kívánok és remélem, mindannyian olyan szeretettel gondolnak majd vissza Komlóra, ahogyan Komló várja önöket!

 

Polics József

Komló Város polgármestere,

a KASZT védnöke


A hatodik elébe

 

pataki

Ahogy a közmondás is tartja: három a magyar igazság, negyedik a ráadás! No de mit mondjunk a Komlói Amatőr Színházak Találkozójáról, amely már túl van az ötödiken, s most éppen arra készül, hogy a hatodik KASZT is tető alá kerüljön! Reményeink arra, hogy újra találkozhatunk, s egyáltalán lesz mit megmutatnunk egymásnak és a világnak, bizony hónapokon át igencsak szárnyaszegettek voltak. Az amatőr színházakban alkotó embereket azonban kemény fából faragták: még ebben a vesztésre álló helyzetben is meg tudtak újulni, kitalálták azokat a formákat és módokat, ahogyan a magányra ítéltség állapotából is ki tudták nyújtani egymás felé a karjukat. Akartak és tudtak ezen soha nem tapasztalt körülmények között is emberi szavakat találni és továbbadni. Ahogy Ady Endre az elmúlt századelő háborús kataklizmájából kiáltotta az égre „az Élet él és élni akar” fohászát, most a kultúra minden rendű és rangú munkása, köztük az amatőr színjátszók is együtt mondták, dúdolták, énekelték, szavalták, álmodták a telefonjuk vagy közösségi csatornájuk „színpadára” Ady-parafrázisként: a Kultúra él és élni akar! S a közös akaratnak most itt a gyümölcse, amelyet a közönség és a színházcsinálók is epedve vártak már – élvezzék hát a VI. KASZT előadásait!

 

 

Pataki András

Jászai-díjas rendező,

a Soproni Petőfi Színház igazgató- főrendezője,

a KASZT fesztiváligazgatója


Féltucat…

Ki gondolta volna azon a hűvös februári délutánon, amikor tétova mozdulatokkal beléptem az ötletemmel Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, akkori kultúráért felelős államtitkár fogadóórájára, hogy öt évvel később már a hatodik KASZT-ra készülhetünk… Rengeteg munka, szerencse, elhívatottság és a közönség múlhatatlan szeretete vitt minket végig ezen az úton. Végig??? Remélem, hogy ez még nem az út vége, csak egy csodás állomása, ahol pozitív energiákat és élményeket gyűjtve újúlt erővel készülhetünk a következőre. Köszönöm mindenkinek, aki bármely módon hozzájárult az előző öt és a mostani, hatodik fesztivál megrendezéséhez! Házigazdaként nagy megtiszteltetés számomra, hogy az idei évben is itt, Komlón találkozhatunk a Kárpát-medencei, magyar nyelvű, amatőr színházi műhelyek legjelesebb képviselőivel. A versenyprogramok mellett színes kísérőprogramok, koncertek színesítik a fesztivált, tartalmas kikapcsolódást ígérve a látogatóknak, versenyzőknek és a színházbarát komlói közönségnek. A csoportoknak jó versenyzést, a zsűrinek színvonalas produkciókat, a látogatóknak pedig tartalmas kikapcsolódást és jó időtöltést kívánok!   KASZT-ra fel!

    Fajcsi Ferenc

a Súgólyuk Színház rendezője,

a KASZT házigazdája


Mindenki biztonsága és biztonságos szórakozása érdekében a helyszínen a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedéseket megtesszük.

A Színház- és Hangversenyteremben

– fokozottan és rendszeresen fertőtlenítjük a felületeket,

– a bejáratoknál kihelyezett kézfertőtlenítők használhatóak, kérjük használják ezeket!

– Munkatársaink a közönségforgalmi terekben maszkot viselnek.

Kérjük, kedves Közönségünket

– a maszk használatára – nem kötelező, de javasolt,

– köhögéskor, tüsszentéskor behajlított könyökkel vagy zsebkendővel takarják el orrukat, szájukat,

– ha egy kicsit is betegnek érzik magukat, maradjanak otthon,

– a fesztivál programjait kizárólag tünetmentesen látogassák! A szervezők jogosultak a Nézők hőmérsékletének ellenőrzésére!

– Tartsák be a javasolt 1,5 méteres távolságot egymástól a sorban állások alkalmával a belépéskor, a büfében és a mosdókban,

– kerüljék az olyan szokásos üdvözlési formákat, mint a kézfogás és az ölelés.

– Felhívjuk a figyelmüket továbbá, hogy a fesztivál verseny- és OFF-programjaira beléptetés történik, mivel a 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 2§ alapján a  rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladhatja meg az 500 főt!

KÉRJÜK, TARTSÁK BE A BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOKAT!

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!